Una rinolàlia és l’alteració en l’articulació d’alguns sons o absència total d’ells, la qual sol anar associada a un timbre nasal de la veu (el que es coneix com nasalització). Per a l’emissió dels sons, el vel del paladar s’eleva i tanca el conducte nasal actuant com un “tap”, el que permet que l’aire surti per la cavitat bucal i puguem articular els diferents fonemes, excepte per m, n. En la producció d’aquests fonemes, el vel del paladar queda relaxat, de manera que l’aire surt tant per la cavitat bucal com per la nasal.
Sortida de l’aire per la boca. Sortida de l’aire pel nas.
Si hi ha una deficiència en la innervació del vel del paladar o una manca de funcionalitat del mateix, es produeix una pertorbació de l’equilibri entre la ressonància nasal i bucal, el que provoca dificultats per a l’articulació dels sons. Aquestes dificultats d’articulació també poden ser degut a processos que causen oclusió nasofaríngia, com són les vegetacions, els processos inflamatoris (amigdalitis, adenoïditis), desviació de l’envà nasal, etc.
Quins tipus de rinolàlias hi ha?
– Rinolàlia oberta: augment de la ressonància nasal a causa d’una comunicació contínua entre la cavitat bucal i nasal per insuficiència vetllar, fissura submucosa o paràlisi del vel del paladar. En aquest cas, l’aire surt tant per la cavitat bucal com per la cavitat nasal en l’emissió dels sons bucals.
– Rinolàlia tancada: disminució de la ressonància nasal per obstrucció o estenosi del conducte nasal. En aquest tipus de rinolàlias, l’aire surt per la cavitat bucal en els sons nasals (m, n), alterant la seva pronunciació.
– Rinolàlia mixta: produïda per insuficiència vetllar (oberta) i una estenosi nasofaríngia (tancada).
Com reconèixer a un nen / a amb rinolàlia?
Els nens que presenten rinolàlias solen caracteritzar-se per:
– Defecte en l’articulació de fonemes m, n i sortida dificultada de l’aire pel nas.
– Alteració de la ressonància nasal en tots els altres fonemes o sons bucals.
– Alteració de les fosses nasals i / o vel del paladar per raons fisiològiques o funcionals.