Logopèdia Barcelona

Logopèdia Barcelona

Som un equip de logopedes especialitzats en logopèdia infantil i d'adults a Barcelona i rodalies.

931 001 485
E-mail: info@logopediadomicili.com

Logopèdia a Domicili
Seu Central: C/ Rambla, 62, 2n pis

Open in Google Maps
info@logopediadomicili.com Telf.: Barcelona 931 001 485
  • LD
  • INFANTIL
    • Problemes d’articulació o dislàlies
    • Problemes en la fluïdesa de la parla: Disfèmia o Tartamudesa
    • Retard del llenguatge
    • Disfonia
    • Tractament de les disfuncions orals: Teràpia miofuncional
    • Alteracions del llenguatge escrit: Dislèxia
  • ADULTS
    • Trastorns adquirits del llenguatge: Afàsia, Disàrtria, Alèxia
    • Trastorns de la Veu: Disfonia i Afonia
    • Trastorn de la fluidesa de la parla: Disfèmia o Tartamudesa
    • Trastorns de la deglució: Disfàgia
  • EQUIP
  • BLOC
  • CONTACTE
    • Contacte
    • Treballa amb nosaltres
  • Inicio
  • Blog
  • Llenguatge
  • El joc simbòlic en el desenvolupament dels nens
05/03/2021

El joc simbòlic en el desenvolupament dels nens

Logopèdia Barcelona
miércoles, 18 julio 2018 / Publicado en Llenguatge

El joc simbòlic en el desenvolupament dels nens

Els nens estan immersos en un món de sensacions i experiències que assimilen i emmagatzemen mentre creixen. Per a ells, tot és nou i sorprenent, per la qual cosa és important proporcionar-los el temps suficient i necessari per jugar i experimentar, ja que mitjançant el joc simbòlic els nens passen de ser espectadors de la realitat a ser els autèntics protagonistes.

Què és el joc simbòlic?

El joc simbòlic és aquell que consisteix a simular situacions, objectes i personatges que no són presents en el moment del joc. És, per tant, un marc lúdic on es manifesten i s’exterioritzen les experiències socials i personals, considerat també un signe precoç de la capacitat comunicativa i subjectiva dels nens petits, ja que el domini de les interaccions socials es basa en la capacitat per entendre i llegir el pensament, predir conductes i adequar les accions pròpies a situacions determinades.

Com es desenvolupa el joc simbòlic? Quina és la seva evolució?

El joc simbòlic comença sobre els dos anys, sent un joc senzill en el qual es van produint canvis substancials a mesura que el nen desenvolupa la seva capacitat per imaginar i crear diversos contextos i situacions.

En primer lloc, el nen comença a practicar el «com si …» (com si dormís, com si mengés, etc.) o projecta aquests actes en altres, com pot ser l’ós de peluix (l’ós dorm, l’ós menja, etc.).

Posteriorment, el símbol és una mica més complex i la seva imaginació va   més enllà quan un objecte es converteix en un altre: una pedra és un cotxe,   o una cullera és un avió. D’aquesta manera, el joc simbòlic és   cada vegada   més elaborat. Mitjançant combinacions simbòliques (l’osset va caminant cap a l’escola), combinacions compensadores (el nen juga a que menja   coses que   en realitat no pot menjar), liquidadores (imagina que va al metge) o combinacions anticipatòries (l’osset ha menjat massa xocolata i ara li fa mal la panxa), el nen pot expressar-se lliurement, transformant una situació estressant en una altra al seu gust que li ajuda a sentir-se millor o fins i tot, a superar pors.

Cap als 3-4 anys el joc simbòlic comença a ser molt més col·lectiu, amb construccions molt més complexes, simulacres on intervenen diferents personatges i on els nens s’atribueixen diferents rols arribant a fer autèntiques representacions teatrals en els seus espais d’esbarjo (per exemple: una família que se’n va de vacances).

Quines capacitats es desenvolupen amb el joc simbòlic?

Mitjançant el   joc, els nens no només es diverteixen sinó que aprenen, fan i imaginen.   cada vegada   que usen un objecte per simbolitzar que és una altra cosa, o que alimenten ninots o qualsevol tipus de joc simbòlic imaginatiu, és molt més que un simple entreteniment. En aquest procés   s’estan construint capacitats essencials en el seu desenvolupament, les quals són:

  • Capacitats socials i emocionals:   el joc   simbòlic li permet al nen experimentar amb diferents rols socials. A través del joc cooperatiu aprèn a esperar torns, compartir responsabilitats i solucionar problemes. Cada vegada que el seu fill juga a ser diferents personatges, experimenta l’estar en el lloc d’una altra persona, la qual cosa desenvolupa el seu sentit moral i de l’empatia. D’aquesta manera, amb la maduració d’aquestes capacitats, el seu fill aprèn a entendre els sentiments aliens i també a desenvolupar la seva autoestima descobrint que pot ser o fer qualsevol cosa que imagini. Per al nen, és molt estimulant i divertit inventar situacions en què pot fer coses que sovint, en la vida real, resulten impossibles. Per exemple, jugar a ser bombers o preparar una rica pastís en una cuina infantil l’ajuda a comprendre el seu entorn, a organitzar els seus coneixements i desenvolupar la memòria, atenció, imaginació i creativitat. A més, és una estupenda arma socialitzadora, ja que s’ha de posar en la pell d’un altre personatge, té l’oportunitat d’empatitzar amb els sentiments, emocions o rols d’aquests i sortir una estoneta del seu habitual «jo»
  • Capacitats del llenguatge: si presta atenció quan el seu fill juga amb les seves joguines, l’escoltarà dir nombroses frases i paraules noves i fins i tot trobarà les seves paraules reflectides en el joc de l’infant. Això es deu al fet que el joc simbòlic ensenya al nen el poder del llenguatge i practica les paraules que calen per organitzar una situació i crear una història Per donar de menjar a un ninot o gitar, ha de repetir les frases que solen emmarcar aquest tipus de situacions, com «has menjar-te’l tot» o «és l’hora d’anar al llit». Si el nen comença a expressar verbalment el que abans només expressava amb accions, vol dir que ha començat a jugar amb les idees, avançant les seves intencions, històries, etc. D’aquesta manera, alimenta així la seva imaginació i potencia i estimula del desenvolupament del llenguatge.
  • Capacitats del pensament: en les seves situacions de joc simbòlic, el nen resol problemes constantment, ja sigui creant una història en què dos nens volen representar al mateix personatge i han de solucionar-ho o pensant amb quin objecte representar un moble de la   caseta de nines. Pot evocar un esdeveniment viscut que li hagi impressionat, potser reviure un aventura excitant, o senzillament imitar als seus pares en qualsevol situacions quotidiana.

En resum, el joc simbòlic   ajuda al nen a comprendre el seu entorn, a desenvolupar el seu llenguatge i imaginació, a superar situacions estressants ja empatitzar contribuint activament en el seu desenvolupament emocional. Per tot això, han de deixar jugar als nens, i sovint, observar el seu joc, ja que els proporcionarà valuoses pistes sobre el seu pensament i les seves preocupacions. Jugar és una forma d’aprenentatge molt important que els condueix, finalment, a formar el seu propi pensament.

What you can read next

La comunicació en els nens autistes
Desenvolupament del llenguatge: el paper dels pares
Detecció Precoç de l’Autisme

Darreres entrades al blog

  • Logopedia alzheimer

    Logopèdia i Alzheimer

    La malaltia d’Alzheimer és un trastorn ne...
  • retard maduratiu

    Retard maduratiu, signes d’alerta i evolució

    Retard maduratiu El Retard maduratiu, o del des...
  • dislexia-autoestima

    Dislèxia i Autoestima

    Conceptualitzant la dislèxia Avui en dia cada v...
  • neurologopedia

    Què és la neurologopèdia?

    La neurologopèdia és una especialitat de la log...
  • nen_parla

    ¿Quan convé iniciar un tractament logopèdic?

    En ocasions els pares i/o mares no entenen als ...

Comparteix

Les nostres seus:

Seu social a Barcelona:
c / Puigcerdà, 2 BIS
08201 Sabadell (Barcelona), Espanya
Telf: 931001485 (Barcelona)
Email: info@logopediadomicili.com

Seu social a València:
c/ Rivera, 14-10
46002 Valencia, Espanya
Telf: 960011185 (Valencia)
Email: info@logopediadomicili.com

© 2016. Logopèdia a Domicili Barcelona. Tots els drets reservats.

SUBIR