Com descrivim en articles anteriors, l’autisme és un   trastorn del desenvolupament   de tipus neurobiològic que afecta la comunicació, la socialització i la conducta del nen durant tota la seva vida.   Generalment, aquests nens són descrits com nens distants, que no responen quan se’ls crida o se’ls pregunta i es comporten com si estiguessin en el seu propi “món”.

Una de les principals preocupacions dels pares amb nens autistes és que el seu fill desenvolupi el llenguatge i, per afavorir aquest desenvolupament, han de tenir en compte algunes consideracions especials, ja que de la mateixa manera que els graus d’autisme varien, també pot fer-ho la capacitat de parlar de cada nen.

Què hem de tenir en compte? Com hem de comunicar-nos amb un nen autista?

 1. En primer lloc, han d’augmentar la consciència dels intents de comunicació que realitza el nen i respondre’ls, és a dir, interpretar totes les accions del nen autista com intents de comunicació.   Si les iniciacions del nen no són de caràcter comunicatiu, el primer que hauran de fer és interpretar si els sons tenen algun significat. Per exemple, si el nen toca algun objecte, han de interpretar-ho com una pregunta i donar de seguida el nom de l’objecte. La resposta ha de ser immediata perquè el nen no perdi interès.
 2.  Aprenguin els senyals pròpies del nen. Cada nen autista té la seva pròpia manera de comunicar-se, la qual poden aprendre i utilitzar (per exemple: posar-se les mans al cap pot ser mal de cap, tocar-se l’estómac pot ser tenir gana, etc.). Un cop coneguin la manera en què es comunica, sabran què esperar d’ell.
 3. Molts nens autistes responen millor a la comunicació física, ja que troben confusió en les paraules. Per això, han de prestar atenció també al seu llenguatge corporal. Permetre al nen que comuniqui el que vulgui usant el cos (per exemple: guiar-te fins la nevera per demanar-te aigua, assenyalar una joguina amb què vol jugar, etc.).
 4. Utilitzin un llenguatge directe. Aquests nens no comprenen els sentits figurats i les metàfores, el que els pot crear confusió i frustració. Ha de pensar el que vol dir per transmetre directament i que el nen ho entengui de manera immediata.
 5. Evitar la sobrecàrrega verbal. Han de ser clars, usar frases més curtes si noten que el nen no els comprèn correctament. Encara que no tingui cap problema d’audició i estigui prestant atenció, pot resultar-li difícil comprendre el punt essencial de la seva explicació, així com identificar informació important.
 6. Els nens autistes poden tenir problemes per processar i retenir grans quantitats d’informació verbal. Per ajudar-los a aprendre i retenir, poden usar suports visuals que representin cada pas de les instruccions. Els suports visuals permeten una comunicació més concreta i ajuden a aquests nens a traduir les instruccions verbals en una seqüència d’imatges a les que poden referir cada vegada que completen una activitat.
 7. Tot i que el nen parli, no sempre pot comunicar el que li passa o li crida l’atenció, ja que no sap que vostès desconeixen el que li passa (és el que coneixem com Teoria de la Ment, és a dir, la capacitat de posar-se al lloc de l’altra persona).

Els nens estan immersos en un món de sensacions i experiències que assimilen i emmagatzemen mentre creixen. Per a ells, tot és nou i sorprenent, per la qual cosa és important proporcionar-los el temps suficient i necessari per jugar i experimentar, ja que mitjançant el joc simbòlic els nens passen de ser espectadors de la realitat a ser els autèntics protagonistes.

Què és el joc simbòlic?

El joc simbòlic és aquell que consisteix a simular situacions, objectes i personatges que no són presents en el moment del joc. És, per tant, un marc lúdic on es manifesten i s’exterioritzen les experiències socials i personals, considerat també un signe precoç de la capacitat comunicativa i subjectiva dels nens petits, ja que el domini de les interaccions socials es basa en la capacitat per entendre i llegir el pensament, predir conductes i adequar les accions pròpies a situacions determinades.

Com es desenvolupa el joc simbòlic? Quina és la seva evolució?

El joc simbòlic comença sobre els dos anys, sent un joc senzill en el qual es van produint canvis substancials a mesura que el nen desenvolupa la seva capacitat per imaginar i crear diversos contextos i situacions.

En primer lloc, el nen comença a practicar el “com si …” (com si dormís, com si mengés, etc.) o projecta aquests actes en altres, com pot ser l’ós de peluix (l’ós dorm, l’ós menja, etc.).

Posteriorment, el símbol és una mica més complex i la seva imaginació va   més enllà quan un objecte es converteix en un altre: una pedra és un cotxe,   o una cullera és un avió. D’aquesta manera, el joc simbòlic és   cada vegada   més elaborat. Mitjançant combinacions simbòliques (l’osset va caminant cap a l’escola), combinacions compensadores (el nen juga a que menja   coses que   en realitat no pot menjar), liquidadores (imagina que va al metge) o combinacions anticipatòries (l’osset ha menjat massa xocolata i ara li fa mal la panxa), el nen pot expressar-se lliurement, transformant una situació estressant en una altra al seu gust que li ajuda a sentir-se millor o fins i tot, a superar pors.

Cap als 3-4 anys el joc simbòlic comença a ser molt més col·lectiu, amb construccions molt més complexes, simulacres on intervenen diferents personatges i on els nens s’atribueixen diferents rols arribant a fer autèntiques representacions teatrals en els seus espais d’esbarjo (per exemple: una família que se’n va de vacances).

Quines capacitats es desenvolupen amb el joc simbòlic?

Mitjançant el   joc, els nens no només es diverteixen sinó que aprenen, fan i imaginen.   cada vegada   que usen un objecte per simbolitzar que és una altra cosa, o que alimenten ninots o qualsevol tipus de joc simbòlic imaginatiu, és molt més que un simple entreteniment. En aquest procés   s’estan construint capacitats essencials en el seu desenvolupament, les quals són:

 • Capacitats socials i emocionals:   el joc   simbòlic li permet al nen experimentar amb diferents rols socials. A través del joc cooperatiu aprèn a esperar torns, compartir responsabilitats i solucionar problemes. Cada vegada que el seu fill juga a ser diferents personatges, experimenta l’estar en el lloc d’una altra persona, la qual cosa desenvolupa el seu sentit moral i de l’empatia. D’aquesta manera, amb la maduració d’aquestes capacitats, el seu fill aprèn a entendre els sentiments aliens i també a desenvolupar la seva autoestima descobrint que pot ser o fer qualsevol cosa que imagini. Per al nen, és molt estimulant i divertit inventar situacions en què pot fer coses que sovint, en la vida real, resulten impossibles. Per exemple, jugar a ser bombers o preparar una rica pastís en una cuina infantil l’ajuda a comprendre el seu entorn, a organitzar els seus coneixements i desenvolupar la memòria, atenció, imaginació i creativitat. A més, és una estupenda arma socialitzadora, ja que s’ha de posar en la pell d’un altre personatge, té l’oportunitat d’empatitzar amb els sentiments, emocions o rols d’aquests i sortir una estoneta del seu habitual “jo”
 • Capacitats del llenguatge: si presta atenció quan el seu fill juga amb les seves joguines, l’escoltarà dir nombroses frases i paraules noves i fins i tot trobarà les seves paraules reflectides en el joc de l’infant. Això es deu al fet que el joc simbòlic ensenya al nen el poder del llenguatge i practica les paraules que calen per organitzar una situació i crear una història Per donar de menjar a un ninot o gitar, ha de repetir les frases que solen emmarcar aquest tipus de situacions, com “has menjar-te’l tot” o “és l’hora d’anar al llit”. Si el nen comença a expressar verbalment el que abans només expressava amb accions, vol dir que ha començat a jugar amb les idees, avançant les seves intencions, històries, etc. D’aquesta manera, alimenta així la seva imaginació i potencia i estimula del desenvolupament del llenguatge.
 • Capacitats del pensament: en les seves situacions de joc simbòlic, el nen resol problemes constantment, ja sigui creant una història en què dos nens volen representar al mateix personatge i han de solucionar-ho o pensant amb quin objecte representar un moble de la   caseta de nines. Pot evocar un esdeveniment viscut que li hagi impressionat, potser reviure un aventura excitant, o senzillament imitar als seus pares en qualsevol situacions quotidiana.

En resum, el joc simbòlic   ajuda al nen a comprendre el seu entorn, a desenvolupar el seu llenguatge i imaginació, a superar situacions estressants ja empatitzar contribuint activament en el seu desenvolupament emocional. Per tot això, han de deixar jugar als nens, i sovint, observar el seu joc, ja que els proporcionarà valuoses pistes sobre el seu pensament i les seves preocupacions. Jugar és una forma d’aprenentatge molt important que els condueix, finalment, a formar el seu propi pensament.

Disfonies psicògenes

Què és una disfonia psicògena?

Una disfonia psicògena és un trastorn de pèrdua de la veu que sol afectar a persones de 20-30 anys, i més freqüentment en dones. Es tracta d’una alteració molt poc freqüent en la qual no hi ha lesió anatòmica o neurològica, sinó que és resultat d’un procés d’inhibició psicològica, amb un començament brusc. En aquests casos, la inhibició vocal podria ser conseqüència d’una emoció molt forta, com un mecanisme de defensa davant estats emocionals que   no es   desitgen expressar, per por a danyar l’òrgan vocal, per una por obsessiva a perdre la veu, per una preocupació excessiva i permanent per la cura de la veu, etc.

 

Com és el perfil de la persona amb disfonia psicògena?

En general, la persona amb disfonia psicògena té una història personal caracteritzada per situacions que li han afectat o l’afecten emocionalment i somatitza o dirigeix la seva problemàtica emocional a la laringe. Els principals factors o característiques que defineixen el seu alteració de la veu són:

 • Successos estressants de la vida: possibles abans de l’aparició de la disfonia psicògena i / o estar presents durant la patologia vocal. En general, són successos que deixen empremta, com la mort d’un ésser estimat, haver estat maltractat rebent queixes per part d’altres o haver estat ignorat davant d’altres persones, etc.
 • Dificultats en les relacions familiars o interpersonals: són rellevants els problemes matrimonials dels quals la persona no vol parlar, dificultats amb algun familiar o en el matrimoni a causa de la falta de comunicació, conflictes a la feina, etc.
 • Baixa autoestima i falta d’autoconfiança: la manca de confiança en si mateix és un tret típic i comú en els pacients amb aquesta patologia. A més, aquesta situació pot estar fomentada pel seu entorn, format per persones que critiquen i donen massa consells sobre com fer les coses.
 • Depressió, baix estat d’ànim i impotència: podem trobar-nos amb un pacient que estigui passant per un període de depressió, de manera que hem d’estar atents per detectar qualsevol símptoma: posar-se a plorar, experimentar i preocupar-se per sentiments d’impotència i sentiments negatius, estar desanimat, desmotivat, etc.
 • Estrès i ansietat: la persona sol haver experimentat situacions estressants, per la qual cosa pot estar ansiós o físicament tensionat.
 • Excés de responsabilitats: és freqüent que la persona assumeixi responsabilitats dins de la família, amics i entorn laboral, i això els produeix estrès.

 

Com s’intervé?

Per conèixer el perfil del pacient amb disfonia psicògena i poder realitzar la intervenció, és imprescindible un treball multidisciplinari en què col·laboren principalment professionals com el logopeda, l’otorinolaringòleg i el psicòleg. A partir de l’avaluació d’aquests professionals, es pot comprovar l’estat de les cordes vocals i el seu funcionament, les característiques de la veu, així com els diferents factors psicològics, socials i emocionals que influeixen en la persona i que originen la disfonia.

Un cop realitzada l’avaluació, es comença amb el tractament de la disfonia, però aquest no ha de consistir només a recuperar la veu amb l’ajuda d’un logopeda i les revisions otorrinolaringològiques pertinents, sinó que ha de contemplar l’actuació conjunta i coordinada dels diferents professionals (logopeda, psicòleg, otorinolaringòleg, psiquiatre, etc.) per oferir el suport i el tractament necessari en cadascuna de les àrees que necessiti el pacient.

Com és una deglució correcta?

La deglució és una funció muscular complexa en la qual actuen músculs de la respiració i de l’aparell gastrointestinal, el seu objectiu és el transport del bol alimentari i també la neteja del tracte respiratori. Consta de quatre fases diferents, les dues primeres fases es troben sota control voluntari, mentre que les dues últimes són involuntàries i es troben sota control automàtic reflex:

 1. Fase oral preparatòria: es duu a terme quan preparem l’aliment mossegant i mastegant, perquè el mateix pugui ser transformat en un bol homogeni, facilitant la deglució.
 2. Fase oral propulsiva: un cop preparat, l’aliment és posicionat sobre la llengua, la qual es recolza en el paladar, iniciant un moviment ondulatori d’endavant cap enrere per portar el bol al fons de la boca. Quan l’aliment sòlid o líquid arriba al fons de la boca, es desencadena el reflex de deglució pròpiament dit.
 3. Fase faríngia: és la més important perquè en ella té lloc la protecció de la via aèria i el pas de l’aliment a l’esòfag. D’una banda, la respiració s’atura durant una fracció de segon mentre el paladar tou (també conegut com úvula o “campaneta”) es tanca, evitant el pas del bol cap a les fosses nasals, i després l’epiglotis (un cartílag que es troba darrere de la llengua) tanca la laringe i també es tanquen les cordes vocals. Totes aquestes accions són necessàries perquè no hi hagi passatge del bol per les vies respiratòries.   D’altra banda, quan es desencadena el reflex de deglució de la fase oral propulsiva, la paret posterior de la faringe avança, comprimint el bol contra el dors de la llengua. D’aquesta manera, l’aliment no pot pujar perquè el paladar tou està tancat, ni tornar a la boca perquè el dors de la llengua està impedint el seu passatge per la cavitat bucal; per tant, l’aliment ha de baixar. En aquest instant, la faringe s’eleva, facilitant el bloqueig que serà paral·lel a l’obertura de l’esòfag.
 4. Fase esofàgica: comença quan el bol passa a través de l’esfínter esofàgic superior i, després, l’esfínter esofàgic inferior actua com una vàlvula muscular que s’obre per permetre el pas del bol alimentari a l’estómac.

Quines alteracions poden produir-se durant la deglució?

La deglució és un procés muscular que un cop iniciat es desenvolupa automàticament, el vel del paladar s’oprimeix contra la part posterior perquè el menjar no entri pel conducte nasal i l’epiglotis tanqui la tràquea. És un mecanisme d’accions musculars on tots els músculs relacionats amb la cavitat oral entren en joc. Quan aquesta sinergia és trencada poden ocórrer diverses anomalies en el procés, i així apareix la deglució atípica, disfàgia, etc.

Deglució atípica

La deglució atípica és molt freqüent en nens i són una sèrie de moviments compensatoris que es desencadenen per la inadequada activitat lingual en l’acte de deglutir durant la segona fase (fase oral propulsiva). En aquesta fase, la punta de la llengua ha de pressionar contra el paladar per dur a terme el moviment ondulatori que impulsi el bol cap al fons de la boca, però, en alguns casos, la llengua es col·loca incorrectament darrere de les dents superiors o s’interposa entre les dents superiors i inferiors, originant pressions que amb el temps desencadenen malformacions en l’estructura dentària. A més, poden produir-se excessos de tensió de la musculatura perioral (per exemple, dels llavis) o, fins i tot,   pot haver interposició del llavi inferior entre les dents incisives com a mecanisme compensatori, el qual és provocat per l’activitat incorrecta de la llengua, a fi d’aconseguir un correcte segellat oral i impedir la fuita d’aliments en el cas que falti contacte entre les dents .

En la majoria de casos, una avaluació i intervenció logopèdica primerenca pot evitar que s’instaurin patrons i hàbits incorrectes que generin anomalies estructurals en els òrgans fonoarticulatoris: maxil·lars, paladar, galtes i dents.

Disfàgia

La disfàgia és una dificultat o impossibilitat d’empassar que generalment trobem en persones grans. És un símptoma que pot estar ocasionat per alteracions estructurals que dificulten el transport del bol, o bé per alteracions funcionals que poden afectar la formació i maneig del bol a la boca, a la seqüència del reflex deglutori i obertura de l’esfínter esofàgic superior. Segons la localització de la dificultat, pot ser de dos tipus:

 • Disfàgia orofaríngia: és la més freqüent, i apareix quan les dificultats s’originen entre la boca i l’esfínter esofàgic superior (segona i tercera fase de deglució: fase oral propulsiva i fase faríngia). Aquesta alteració pot ser deguda, per exemple, a una mínima variació en la velocitat de reacció dels músculs que protegeixen la via aèria. En aquest cas, les molèsties apareixen a l’inici de la deglució, on la persona pot ennuegar-se amb trossos d’aliments, podent fins i tot aspirar cap a la tràquea i originar atacs de tos.
 • Disfàgia esofàgica: apareix quan les dificultats s’originen en el pas del bol alimentari entre l’esfínter esfofágico superior i inferior (quarta fase de deglució: fase esofàgica), on l’alimentació sòlida i líquida no pot avançar correctament per l’esòfag i el bol alimentari torna a ascendir, provocant en ocasions vòmits.
SUBIR