Existeixen diferents habilitats i hàbits d’autonomia que permeten a l’infant ser més independent i adquirir una major autoestima i confiança en ell mateix, tant a nivell personal com social.
És molt important que aquests aprenentatges es realitzin a casa de manera progressiva i contínua i que hi hagi una coordinació amb l’escola (en cas que el nen ja estigui en edat escolar).
Hi ha diferents àrees on l’infant ha d’adquirir autonomia:
Àrea de la higiene: són totes aquelles habilitats relacionades amb la higiene del cos, el menjar o l’hàbit de vestir-se, entre altres.
Àrea de l’autodirecció o capacitat per regular accions: es tracta d’una àrea en la qual el nen ha d’aprendre a regular el seu comportament, a seguir uns horaris, a resoldre tasques ell sol o a demanar ajuda en cas que ho necessitin. Els adults sempre els hem d’acompanyar en aquest procés i recolzar-los en tot moment, però permetent que s’equivoquin. No hem d’oblidar que, el fet de donar autonomia als nostres fills no significa que puguin fer el que vulguin, és a dir, l’adult marcarà les pautes i els límits que consideri necessaris en cada moment.
Àrea de la comunicació: aquesta àrea és molt important, en tant que inclou les capacitats per comprendre i transmetre informació a través del comportament i de les habilitats per expressar verbalment allò que l’infant necessita.
Com ja sabem, la capacitat de parlar s’adquireix a través de la imitació, de manera que és molt important que hi hagi una bona comunicació verbal amb el nen, donant-li pautes de llenguatge correcte i sense avançar-nos a les seves demandes encara que sapiguem el que volen, ja que, d’aquesta manera estem evitant que el nen s’expressi oralment i, d’altra banda, també dificultem la seva comprensió.
En el moment que el nen ja parla, hi ha diferents activitats i jocs que permeten potenciar aquesta i altres habilitats, com la memòria, l’articulació, l’expressió verbal i la no verbal (gestual), la qual també és molt important en el context comunicatiu i, de vegades, ens pot donar molta informació d’allò que es vol comunicar.
Àrea de les habilitats socials: aquí ens trobem amb les capacitat per relacionar-se amb els iguals. En aquest context s’han de tenir en compte diferents aspectes:
· Capacitat per iniciar una conversa
· Respectar els torns de paraula.
· Reconèixer sentiments
· Ser capaç de posar-se en el lloc dels altres (empatia).
· Controlar impulsos.
· Ser capaç d’ajudar als altres.
· Etc.
Aquestes són les àrees d’autonomia que hem de ser capaços d’ensenyar als nostres infants en primera instancia. No obstant, hi ha altres àrees que, a mida que vagin creixent i desenvolupant-se també s’hauran de tenir en compte, com per exemple les relacionades amb els esports o les activitats extraescolars.
A continuació adjuntem un petit esquema on es veu amb claredat les etapes on s’han d’adquirir aquestes habilitats.